Dr. Arzu YAŞAROĞLU ERKUM
ANA SAYFA HAKKIMDA GALERİ MAKALELER ANLAŞMALI KURUMLAR İLETİŞİM
MAKALELER

Grip Aşısı Olmalı mıyız ?
Grip, influenza adlı virüsün yol açtığı, genellikle kış aylarında görülen ve insanların öksürerek ve hapşırarak çıkardıkları virüslerle yayılan, oldukça enfeksiyöz bir hastalıktır. Tüm dünyada her yıl 3-4 milyon kişinin influenza ile ağır hastalığa yakalandığı ve 200.000-500.000 kişinin hayatını kaybettiği bilinmektedir.

Grip enfeksiyonu, hiç bir sağlık sorunu olmayan kişilerin bile günlerce, haftalarca okula, işe gidememesine neden olabilmektedir. Bazı kişiler ise grip enfeksiyonlarıyla, hayatı tehdit edebilecek komplikasyonlar açısından risk altındadır.

Yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı ve kas ağrısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı, yorgunluk gibi belirtileri olan grip, okula ya da kreşe yeni başlayacak olan çocuklarda daha sık görülebilir. Basit bir nezleden farkı; ateşin eşlik etmesi, çocuklarda, yaşlılarda ve kronik hastalık gibi nedenlerle vücut direnci düşük olan kişilerde, hastanede yatmayı gerektirecek kadar bulguların şiddetlenebilmesidir. Grip enfeksiyonu sağlıklı kişilerde, basit ateş düşürücü ve soğuk algınlığı ilaçları ile atlatılabilirken, çocuklar ve risk gruplarında antiviral ilaçlar ve ikincil enfeksiyonlar varsa antibiyotikler kullanmak gerekebilir. Hatta zamanında tedavi edilmediğinde, pnömoni (zatüriye) gibi başka enfeksiyonlara yol açabilmektedir. Pnömoni, grip virüsünün akciğerleri direkt olarak etkilemesi ile olabileceği gibi bazen de eşlik eden bakteriyel bir enfeksiyon ile olabilir. Bakteriyel pnömoni, kas iltihabı...
TAMAMI ►
Çocuk ve Güneş
D vitamini vücudumuza dışarıdan almamız gereken en önemli vitaminlerden biridir. Kemik gelişimi dışında, bağışıklık sistemimizi de güçlendirdiği bilinmektedir. Büyük oranda güneş ışığı etkisi ile ciltte sentezlenir. Bugün güneş ışınlarının zararlı etkileri bilinirken, güneş ile teması çok dikkatli yapmamız gerekir.

Vücudumuzun D vitamini sentezleyebilmesi için; el ve yüz güneş görecek şekilde, günde 10-15 dakika güneşlenmek yeterlidir. Çocuklar için sabah veya akşam saatleri tercih edilmelidir. Bu sayede güneşin zararlı etkilerine maruz kalmadan yeterli D vitamini sentezi sağlanabilmektedir.

Sabah ve akşam saatleri dışında güneşe çıkarken, ensesini kapatacak, suratını tamamen gölgeleyecek bir şapka takılmalı. Kısa şort yerine, mümkün olduğu durumlarda, ince, uzun, açık renk bir pantolon ya da uzun kollu ince bir tişört tercih edilmeli. Ayrıca UV filtreli güneş gözlüğü kullanılmalı.

Plaj gibi güneşin yoğun olduğu yerlerde, çocuklar için üretilen UV filtreli mayoları kullanabilirsiniz. Güneş koruyucunuzu güneşe çıkmadan yarım saat önce sürmelisiniz. Peki, hangi güneş koruyucu? Önerilen, kimyasal maddelerden uzak durmak adına...
TAMAMI ►
Yaz İshalleri
Çocukların günlük dışkı sayıları yaşa göre değişiklik gösterir. Bu nedenle ishal, normal dışkılamanın kıvamında değişiklik olması veya dışkı sayısının artması olarak tanımlanır.

Özellikle yaz mevsiminde artış gösteren ishal, çocukların en sık karşılaştığı sağlık sorunlarından biridir. En fazla 0-5 yaş döneminde görülür. Gelişmekte olan ülkelerde ilk 2 yaştaki ölüm nedenlerinin başında gelmesi önemini gösterir.

Çocuklarda ishal sıklıkla; virüsler, bakteriler, parazitler ve diğer mikroplar ile olabileceği gibi, gıda zehirlenmesi, bazı gıda alerjileri, antibiyotik tedavisi, doğuştan metabolik hastalıklar nedeniyle de olabilir.

Yazın ishale yol açan nedenlerin başında enfeksiyonlar geliyor. Yazın ishal yapan mikroplar; virüsler, bakteriler ve parazitlerdir. Bu mikroplar el ağız yolu ile bulaşır. İnsan ve hayvan dışkılarıyla kirlenmiş sularda, kanalizasyon karışan durgun sularda mikroplar uzun süre canlı kalabilir ve çoğalabilirler. Bu mikroplu suların, içme sularına karışması ve bu sularla yıkanmış meyve-sebzelerin...
TAMAMI ►
İnfantil Kolik
Süt çocukluğu döneminde sık görülen, nedeni açısından halen gizemini koruyan, zaman zaman aileyi ve hekimi sıkıntıya sokabilen bir sendromdur. Farklı tanımları olmasına rağmen, büyüme ve gelişimi normal olan 0 – 3 aylık bebekteki, en az 3 hafta süreli, haftada 3 günden fazla, günde 3 saatten fazla ve başka bir nedenle açıklanamayan huzursuzluk ve ağlama dönemleridir. Görülme sıklığı farklı çalışmalarda yüzde 10 ile yüzde 40 arasında değişmektedir.

ik_02Düşük doğum ağırlıklı bebeklerde daha sık görülür. Huzursuzluk ve ağlama nöbetleri günün belirli bir saatinde, genellikle öğleden sonra ve akşam saatlerindedir. Bebeklerin yüzde 50’ye yakınında belirtiler 3 ay içinde kaybolurken, yüzde 40’ında 6. aya, yüzde 10’unda bir yaşa kadar sürebilmektedir.

Anne sütü ile beslenmede sık yapılan meme değişimi karbonhidratça daha zengin süt alımına yol açmaktadır. Bu durumda bebekte tam doygunluk yaratmadığı gibi bazen kolik sancılarına da yol açabilir. Bu yüzden anne emzirirken başladığı memesinin tam boşalmasını sağlamalı, yaklaşık 2-3 saatte bir meme değişimi yapmalıdır. Yapılan bazı araştırmalar, anne diyetindeki inek sütü, lahana, karnabahar, brokoli, turunçgiller, çikolata, soğan gibi besinlerle, annenin sigara ve kahve kullanımının infantil koliği artırdığını tespit edilmiştir. Bu durumun...
TAMAMI ►
1 - 2 Yaş Arası Beslenme
Beslenme bir alışkanlıktır. Küçük yaşlarda atacağımız doğru ve sağlam temeller, çocuğumuza sağlıklı bir gelecek sunacaktır.

Bu yaş grubundaki günlük dengeli olarak et, süt, tahıl, meyve, sebze, yağ ve şeker grubu gıdaları tüketmeleri gerekir. Bu dönemde günlük 350 mg kalsiyum ihtiyacı vardır. 250 – 300 gr. süt, yoğurt ve bir kibrit kutusu beyaz peynir bu ihtiyacı karşılar. Kemik gelişimi için bu dönemde de D vitaminine ihtiyaç vardır. D vitamini içeren gıdalar yetersiz sayıda olduğu ve kışın güneşten yararlanma şansı az olduğu için bu yaş grubunda da 400 ünite D vitaminine devam etmek gerekir. Demir ihtiyacı bu dönemde de devam etmektedir. Demirden zengin gıdaların C vitamini ile verilmesine dikkat edilmelidir. C vitamini vücutta depolanmadığı için günlük alınmasında fayda vardır. İlk bir yıldan farklı olarak artık inek sütü içilmesine izin vardır. Bu dönemde 1 – 2 su bardağı yeterli olmaktadır. Fakat bazı bebekler ısrarla daha fazla inek sütü içmek isterler. Bu yaklaşım çocukları tek yönlü beslenmeye ittiği gibi, kansızlık, kabızlık gibi rahatsızlıklara da neden olabilir. Bu dönemde yumurta beyazı ve bal da yavaş yavaş diyete eklenebilir. Hala anne sütü olan anneler, 2 yaşa kadar emzirmeye devam ...
TAMAMI ►

ANA SAYFA | HAKKIMDA | GALERİ | MAKALELER | ANLAŞMALI KURUMLAR | KVKK Aydınlatma Metni | İLETİŞİM